Runa Hellinga

Runa Hellinga Reviews

Excellent rating
4.9
15 reviews Verified
%title%

%offer%

Reviews (15)
Naveen G
Naveen G
2021.04.29
Advertisement
Robb Barcelona
Robb Barcelona
2020.03.16
Ik raad iedereen aan om een wandeling te maken met Runa.
Robb Barcelona
Robb Barcelona
2020.03.15
Ik raad iedereen aan om een wandeling te maken met Runa.
Martine Bijvoet
Martine Bijvoet
2020.03.08
Ik heb vele wandelingen met Runa en Henk mogen meemaken. Elke keer weer was ik onder de indruk van hun kennis, de mooie verhalen, het aanstekende enthousiasme en oprechte interesse in hun omgeving. Ik zie er erg naar uit in april een van hun wandelingen door Eindhoven te maken, door verschillende stadsdelen te wandelen en naar de geschiedenis te luisteren van de plek waar mijn ouders elkaar hebben leren kennen toen ze in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Eindhoven voor Philips werkten. Een wandeling met Runa en Henk is waar ze die ook doen altijd een indrukwekkende ervaring!
Pieter Pekelharing
Pieter Pekelharing
2020.02.24
Wat was dat leuk, een rondleiding door Strijp, de hot city van Eindhoven, een stad in de stad, zeg Nederland Silicon Valley, waar innovatie, techniek, startups, investeerders, de overheid en kennisproducenten elkaar vinden, waar jongeren van overal uit de wereld vol energie en vaak zeer geëngageerd de toekomst verbeelden. Een stad met oude fabrieksgebouwen die gemoderniseerd en wel nog aan het verleden herinneren, naast woningen die gebouwd zijn volgens principes van de circulaire economie en waar het groen binnenkort tot de bovenste verdieping prijkt. Kortom een moderne stad in een oude stad, de ene stad kosmopolitisch en modern, de andere nog aan het Nederland van vroeger herinnerend: nog behoorlijk dorps, met kroegen waar de buurt een biljartje legt en gewone koffie zonder poespas drinkt. Het oude Eindhoven vormt een amalgama van elkaar gegroeide dorpen, zonder een nog duidelijke stadskern. Henk en Runa kennen de geschiedenis van de stad op hun duimpje en vertellen honderduit. Over de komst van Philips en de spanningen die dat gaf met de oude Katholieke elite, over hoe Philips op zoek naar arbeiders een 'Drents dorp' in de stad vestigde waar grote gezinnen met veel dochters kwamen, die met hun lenige vingers in de fabriek werk verrichtten dat voor mannen ongeschikt was, en waar de man van het gezin in de achtertuin - speciaal zo gepland door Philips - aardappelen en groente verbouwde voor het gezin. Over het paternalistisch karakter van de arbeidsverhoudingen bij Philips, dat zowel mooie als slechte kanten bezat. En tot slot een heldere uitleg over hoe Eindhoven het vertrek van Philips te boven kwam en in korte tijd de brainport van Nederland werd. Een mooie en leerzame middag en een voorbeeld van hoe leuk leren kan zijn.
Advertisement
RH van het Kaar
RH van het Kaar
2020.02.21
Op oudejaarsdag 2019 een twee en een half uur durende fietstocht door Eindhoven, met Henk en Runa. Ik was een volstrekte leek over de stad (heel vroeger met mijn ouders naar het Evoluon, en natuurlijk het beeld van alomtegenwoordig Philips, maar dat was het dan wel). Veel geleerd (ik ga niet alles weggeven....): de vijf dorpen die een 'stad' zijn geworden. Geschiedenis, en heden van Philips, met name ook de Philips-dorpen. Nieuwe ontwikkelingen en initiatieven. Even wat gedronken in het Van Abbe. Heel veel geleerd. Henk en Runa zijn zeer ervaren gidsen, ben ook al eerder met ze op pad geweest in Boedapest. Mooie combinatie van historie, sociaal, cultureel en nieuwe dingen. een absolute aanrader!
Stefán Svavarsson
Stefán Svavarsson
2020.02.17
I had not realized what an interesting place Eindhoven is until I walked around with Henk. He's a great storyteller and the duration of the walk was perfect.
Irma
Irma
2020.02.12
Leuke fietstocht met Runa langs het Eindhoven van Philips gemaakt. Het enige wat ik van de stad kende, was de weg van het station naar het Catharina Ziekenhuis. Dat zag er nooit erg spannend uit. maar er blijkt echt veel meer te beleven. De stedelijke vernieuwing van het oude industriegebied Strijp S is echt de moeite waard. Daarnaast had Runa mooie verhalen over de ontwikkeling van de stad. Eindhoven is echt gaan leven.
Nora Willebrands
Nora Willebrands
2019.09.30
Ik kende Eindhoven nog helemaal niet; altijd alleen er langs gereden op weg naar andere oorden. Nu voor het eerst een kennismaking d.m.v. een stadswandeling van Spotlight-Eindhoven. Wat een positieve verrassing! Op loopafstand van het centrum zowel historische bezienswaardigheden als moderne, speelse architectuur met veel groen, broedplaatsen voor kunstenaars en een levendige, open sfeer. Veel interessante achtergrondinformatie van gidsen Runa en Henk, waardoor je een mooi compleet beeld krijgt van wat er op dit moment zoal leeft en in het verleden geleefd heeft in Eindhoven. Een fijne eerste kennismaking met deze stad, die volop in ontwikkeling is. Ik kom zeker terug, wil graag ook op de fiets met Runa en Henk meer van Eindhoven ontdekken.
Advertisement
Maarten Zaalberg
Maarten Zaalberg
2019.09.09
recommends
Henk en Runa zijn zeer deskundig en in het rondleiden door de stad met veel leuke weetjes. Ik kan je hun rondleidingen van harte aanbevelen!!
Bonita Rhoads
Bonita Rhoads
2019.08.24
recommends
I'm a tour operator in Central Europe and a guide in Prague and Runa Hellinga and Henk Hirs have been our colleagues guides in Budapest and have toured many groups for us over the years. Our clients enjoyed their wonderful knowledge of political and social history in Hungary's capital, the architecture, art, contemporary trends. Both Runa and Henk bring their journalistic insight to their excitement for cracking open a city and sharing it with travelers. Anyone visiting Eindhoven will now have the unique chance to enjoy the profound and fun experience of exploring a city with Runa and Henk. Highly recommended!
Peter Bijl
Peter Bijl
2019.08.17
recommends
Eindhoven is een stad met een verhaal. Een boeiend verhaal, waarin uiteraard de geest van Philips doorschemert. Maar vandaag de dag doet ze dat in verrassende vormen.Juist omdat ze buitenstaanders zijn, en doorgewinterde journalisten, weten Runa en Henk hun verwondering over de stad perfect met jou te delen.
Katalin Szántó
Katalin Szántó
2019.08.16
recommends
We zijn helemaal ondergedompeld in het verleden van Eindhoven: van het piepkleine katholieke stadje via de iconische plekken van de Philips tot het gloednieuwe uitbreiding van het Van Abbemuseum. Met schitterende verhalen over elk gebouw, steen, waterloop, over het alledaagse leven van de arbeidersgezinnen van toen, de multiculturele samenleving van vandaag. Je wordt ineens verliefd in Eindhoven....
Advertisement
Daniel van der Lek
Daniel van der Lek
2019.08.15
recommends
We hebben een leuke middag gehad. Henk en Runa hebben ons per fiets meegenomen langs de bijzondere plekken van Eindhoven. Waarbij het verhaal van de lampen fabriek (gebroeders Philips) de rode draad gaf. Met frappante anekdotes uit de geschiedenis wist Henk gebouwen en buurten een identiteit te geven zodat ik met andere ogen naar de stad kijk als ik de volgende keer kom. De tocht eindigde op het terras van een brouwerij waar we verschillende bieren geproefd hebben.
Diane Hobbelen
Diane Hobbelen
2019.08.15
recommends
Leuke fietstocht met Henk door Eindhoven gedaan, met mooie verhalen over de geschiedenis. Grappig om te horen dat drogisterij Etos oorspronkelijk een winkelcoöperatie voor het Philipspersoneel was met zelfs een benzinepomp.